Chytří gurmáni z 5.C
Projekt Kid´s Lab
Na 20. 10. byl sice vyhlášen volný den (z důvodu konání voleb do Poslanecké sněmovny PČR), ale žáci 5.C se přesto mohli zúčastnit speciálního workshopu v prostorách Národního technického muzea v Praze.
Tento rok slaví projekt Kid´s Lab již 20. výročí. Při této příležitosti připravila společnost BASF nový program pokusů pod názvem "CHYTŘÍ GURMÁNI". Malí výzkumníci si díky fascinujícím chemickým pokusům zodpověděli klíčovou otázku: Proč jsou ovoce a zelenina barevné a zdravé? Workshop motivuje děti, aby přemýšlely o tom, co jídlo obsahuje a učí je analyzovat tyto látky prostřednictvím tří chemických experimentů:
- „Šampion vitamín C“, v němž děti odhalily obsah vitamínu C v čerstvé a průmyslově vyráběné citronové a pomerančové šťávě;
- v druhém pokusu „Ovocná a zeleninová výzva“ malí badatelé porovnali obsah vitamínu C v osmi různých druzích ovoce a zeleniny;
- v závěrečném pokusu „Duha“ pomocí sériového ředění různých ovocných šťáv zjistili jejich složení podle barvy a vůně.
Fotogalerii z dobrovolné akce najdete na školním webu pod tímto odkazem.